در بارداری شما غذاهای مختلفی را برای پاسخ به ویارتان مصرف می کنید. اما هنگامی که نوزاد شما متولد می شود، شما دیگر برای خوردن همه انواع غذاها آزاد نیستید. قبل از خوردن هر چیزی، باید این پرسش ها را از خود بپرسید: آیا می توانم این را بخورم؟ آیا مصرف این مواد تأثیری بر نوزاد من دارد؟ برای کمک به شما در رفع این اضطراب و نگرانی، این مقاله لیستی از غذاهایی که باید در هنگام شیردهی از آن اجتناب کنید ارائه می دهد.
اما قبل از اینکه وارد جزئیات شویم، بگذارید دو مطلب را به شما بگوییم:
- در زمان شیردهی شما باید یک رژیم غذایی منظم داشته باشید تا روزانه مواد مغذی لازم را دریافت کنید.
- غذایی که باید همه مادران از آن اجتناب کنند وجود ندارد. هر نوزاد شیرخوار واکنش متفاوتی در مقابل غذاها دارد.
حالا، به معرفی موادی می پردازیم که شما باید در طول شیردهی از مصرف آنها اجتناب کنید. منظور ما از کلمه اجتناب این نیست که آنها را از رژیم غذایی خود حذف کنید، بلکه باید مقدار آنها را محدود کنید.

قهوه
چرا قهوه در صدر لیست قرار دارد؟ این بخاطر کافئین موجود در آن است. مقداری از کافئین موجود در قهوه (یا چای، سودا، نوشیدنی های انرژی زا و داروهای بدون نسخه) وارد شیر شما می شود.
این یعنی چه؟ بر خلاف بزرگسالان، نوزادان نمی توانند به درستی کافئین را دفع کنند. بنابراین کافئین انباشته شده در بدن آنها باعث تحریک، بی خوابی، خستگی و کج خلقی می شود. مقدار زیاد کافئین می تواند سطح آهن شیر مادر را پائین بیاورد و هموگلوبین خون نوزاد را کاهش دهد. از این رو بهترین راه حل کاهش مصرف قهوه است.
اما چطور روز را شروع کنم؟ خصوصا بعد از یک شب طولانی بیخوابی؟ آیا سوال شما این است؟ قهوه را به مقدار مناسب مصرف کنید (نه بیشتر از ۲ تا ۳ فنجان در روز). زیرا مقادیر کم کافئین کاملا بی ضرر است.

شکلات
پیش از این، زمان استراحت به معنای زمان شکلات بود، اما دیگر اینطور نیست. شکلات مملو از ماده ای به نام تئوبرومین است که اثری مشابه کافئین دارد. اگر احساس می کنید که سستی و بی حالی نوزاد شما به علت مصرف شکلات توسط شماست، پس از آن دوری کنید. اما به چه مقدار زیاد گفته می شود؟ تنها راه فهمیدن اینکه شما بیش از اندازه کافئین یا تئوبرومین مصرف می کنید، مشاهده رفتار نوزاد است. اگر یک مادر بیشتر از ۷۵۰ میلی گرم کافئین یا تئوبرومین در روز مصرف کند، نوزاد او ممکن است رفتارهای غیر عادی و یا بی قراری نشان دهد، علاوه بر آن دچار بیخوابی نیز خواهد بود.

مرکبات
مرکبات منبع ویتامین c هستند، اما محتوای اسیدی آنها می تواند نوزاد کوچک شما را تحریک کند. دستگاه گوارش نارس آنان تحمل این مواد اسیدی را ندارد. بنابراین منجر به خارش و سوزش نشیمنگاه، بی قراری، تف و آبریزش دهان و غیره می شود. البته شما مجبور به حذف کامل میوه های ترش و مرکبات نیستید. مصرف روزانه یک تا دو عدد پرتقال یا یک گریپ فروت کاملا خوب است. اما اگر تصمیم دارید مرکباتی مثل لیمو، گریپ فروت و پرتقال را کاملا از رژیم غذایی خود کنار بگذارید، میوه های غنی از ویتامین c مثل پاپایا، آناناس، توت فرنگی و انبه یا سبزیجات با برگ سبز را جایگزین آنها کنید.

کلم بروکلی
آیا دیشب بروکلی خورده اید؟ پس اصلا تعجب نکنید اگر نوزادتان امروز دچار نفخ شکم شده است. سایر غذاهای نفاخ که باید در دوران شیردهی از مصرف آنها خودداری کنید عبارتند از: پیاز، گل کلم، کلم برگ، گرچه هیچ شواهد علمی برای تأیید آن موجود نیست اما تجربیات نشان می دهد که نفخ حاصل از آنها سبب بی قراری شدید نوزاد خواهد شد.

ماهی با جیوه بالا
اگر شما ماهی با جیوه بالا با سایر مواد خوراکی که حاوی این عنصر باشد مصرف کنید، جیوه وارد شیر شما می شود. مقادیر بالای جیوه در شیر شما می تواند بر تکامل عصبی فرزندتان تأثیر بگذارد. بر اساس گفته وزارت کشاورزی ایالات متحده، "اگر یک مادر شیرده میزان بالایی از غذاهای مملو از جیوه استفاده کند، این ماده می تواند از طریق انتقال به شیر مادر و در نتیجه ورود به بدن نوزاد، به رشد او آسیب وارد کند." می توانید به مقدار متعادل و مناسب ماهی مصرف کنید، اما نه بیشتر از دو وعده در هفته و از ماهی حاوی جیوه زیاد اجتناب کنید.

الكل
الكل می تواند از طریق شیردهی از مادر به کودک منتقل شود و بر رشد اعصاب او تاثیر بگذارد. بنابراین بهتر است در طول شیردهی از مصرف الکل اجتناب کنید و از داشتن نوزاد سالم به خود ببالید.

بادام زمینی
اگر در خانواده تان سابقه حساسیت به بادام زمینی دارید، تا زمان از شیر گرفتن نوزاد شیرخوارتان از مصرف آن خودداری کنید. پروتئین های آلرژی زا در بادام زمینی می تواند وارد شیر شما شده و سپس به نوزاد برسد. نوزاد ممکن است دچار بثورات پوستی، خس خس یا کهیر شود. خوردن حتی چند عدد بادام زمینی می تواند منجر به ورود آلرژن ها به شیر مادر در عرض یک تا شش ساعت شود. مطالعات نشان می دهند که احتمال شکل گیری آلرژی نسبت به بادام زمینی برای کل دوران زندگی افرادی که در سنین پایین در معرض این خشکبار قرار گرفته اند افزایش می یابد.

جعفری و نعناع

جعفری و نعناع دو نوع سبزی هستند که اگر در مقادیر بالا مصرف شوند، می توانند سبب کاهش شیر شما شوند. هر زمان که این سبزی ها را مصرف می کنید، مقدار شیرتان را ملاحظه کنید، به ویژه وقتی نوزاد شما در دوران جهش رشد قرار دارد، دورانی که بیشتر از معمول نیاز به شیر دارد. در واقع مادران زمانی که می خواهند تولید شیر را بعد از شیر گرفتن نوزاد متوقف کنند، اغلب چای نعناع می نوشند. گیاه دیگری که تولید شیر مادر را کاهش می دهد، مریم گلی است.

لبنيات
مصرف یا عدم مصرف لبنیات در دوران شیردهی همیشه برای مادران یک معما و دوراهی بوده است. نوزادان احتمالا نمی توانند شیر گاو را تحمل کنند. هنگامی که مادر شیر یا محصولات لبنی مصرف می کند، آلرژن ها ممکن است وارد شیر مادر و تحریک نوزاد شوند. اگر پس از مصرف لبنیات علائم استفراغ و کولیک در نوزاد مشاهده شود، به این معنی است که شما باید مصرف این محصولات را برای مدتی متوقف کنید. سایر علائم شامل اگزما، مشکلات پوستی و مشکلات خواب هستند. نوزادان مبتلا به عدم تحمل لبنيات اغلب علائمی از آلرژی به سويا را نیز نشان می دهند. بنابراین بهتر این است که به دنبال انواع لبنیات پر چرب ارگانیک، گوشت و مرغ هایی که در تولید آنها از آنتی بیوتیک، هورمون، مواد شیمیایی یا سموم آفت کش استفاده نشده، باشید.

سیر
بوی سیر می تواند وارد شیر مادر شود. بعضی از نوزادان آن را دوست دارند، برخی هم آن را دوست ندارند. اگر در هنگام شیر خوردن، نوزاد احساس ناراحتی می کند، بررسی کنید؛ شاید دلیل آن بوی سیر است. بعضی از شیرخوارها ممکن است وقتی که با بوی تند سیر مواجه می شوند، صورتشان را درهم بکشند یا پستان مادر را گاز بگیرند.

غذاهای پر ادویه
غذاهای پر ادویه می توانند سبب تحریک بعضی از نوزادان شوند، در حالی که بعضی دیگر از نوزادان دچار مشکلی نمی شوند. اندکی فلفل سیاه برای ناراحت کردن بعضی از نوزادان کافی است. آنها برای مدتی طولانی دچار بی قراری می شوند. اگر نوزاد شما احساس ناراحتی می کند، میزان ادویه جات را در غدایتان به حداقل برسانید.

گندم
عدم تحمل گلوتن یک مشکل غذایی شایع است که باعث ایجاد مدفوع خونی، شکم حساس و خستگی و بی قراری می شود. همانند سایر غذاها، بهترین راه تشخیص آلرژی، این است که آن را از رژیم غذایی خود حذف کنید. تعدادی از مادران تصمیم می گیرند که همه غذاهای مشکل دار معمولی را حذف کنند و به تدریج که نوزاد از شش ماهگی عبور کرد، دوباره آنها را تک به تک وارد رژیم غذایی خود کنند.

ذرت
آلرژی نسبت به ذرت در بین نوزادان و خردسالان شایع است. ذرت باعث بثورات پوستی و ناراحتی در نوزادان می شود. اگر مشاهده کردید که کودک شما به ذرت آلرژی دارد، آن را از رژیم غذایی خود حذف کنید.

تخم مرغ یا صدف ها
سابقه خانوادگی آلرژی به یک ماده غذایی خاص، در نوزادان و کودکان ایجاد خطر می کند. اگر از افراد درجه یک خانواده کسی به تخم مرغ یا صدف آلرژی دارد، در طول دوران شیردهی از آن ماده خودداری کنید. آلرژی به تخم مرغ بیشتر به شکل حساسیت به سفیده تخم مرغ بسیار شایع است و معمولا زردی آن مشکلی ایجاد نمی کند.

منبع: نی نی پلاس