عسل ماده ای شیرین، سالم و مغذی است. همه افراد در هر سن و سالی از مزایای عسل به اشکال مختلف بهره مند می شوند. اما مگر خوردن مواد غذایی شیرین برای سلامتی مضر نیست؟ و آیا مصرف آن برای مادری که جنینی در شکم خود حمل می کند، بی ضرر است؟ این مقاله شما را در درک اینکه آیا عسل در دوران بارداری ایمن است یا خیر و درک مضرات و مزایای مرتبط با آن کمک خواهد کرد.

آیا عسل در دوران بارداری بی ضرر است؟
عسل در صورتی که پاستوریزه باشد برای دوران بارداری بی ضرر است، هم چنین باید گواهی و تاییدیه معتبر تولید داشته باشد. یک نگرانی در مورد عسل خام این است که می تواند سبب ابتلا به بوتولیسم شود. اگر چه این سم فقط می تواند به کودکان زیر یکسال به دلیل عدم تکامل کافی دستگاه گوارش آنان آسیب بزند. دستگاه گوارش بزرگسالان حاوی باکتری هایی است که از سم بوتولیسم جلوگیری می کند و اجازه نمی دهد که سم به جفت راه پیدا کند.

آیا خوردن عسل در سه ماه اول بارداری بی ضرر است؟
درگذشته عقایدی درباره ی مناسب نبودن عسل در سه ماهه ی اول بارداری در میان مادران رواج پیدا کرده بود، اما امروزه پزشکان بر اساس نتایج حاصل از تحقیقات دقيق علمی خوردن آن برای مادران در ماه های اول بارداری را نه تنها مضر نمی دانند، بله به علت فوایدی نظیر بهبود تهوع صبحگاهی، تقویت بدن مادر در مواردی نظیر بهبود و حتی درمان کم خونی و ... خوردن آن در ماه های اول به مادران توصیه می شود. مقدار مناسب برای مصرف عسل در این زمان به صورت روزانه یک تا دو قاشق ذکر شده است.

فواید عسل در دوران بارداری
در طی بارداری مادر باردار از مزایای گوناگون عسل بهره مند می شود، زیرا عسل، غنی از قندهایی مثل فروکتوز و گلوکوز و همچنین مواد مغذی دیگر است.
- تقویت سیستم ایمنی
خواص آنتی باکتریال و آنتی اکسیدان عسل سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می گردد، هم چنین در درمان بریدگی های پوست، زخم ها، سوختگی خفیف موثر است و سبب تسکین سوزش معده با خنثی کردن اسید معده می شود.
- کاهش بی خوابی
خاصیت هیپنوتیک عسل به غلبه بر بی خوابی کمک می کند. نوشیدن یک لیوان شیر مخلوط با یک قاشق عسل پیش از خواب به خواب راحت شما کمک می کند.
- کمک به درمان سرفه و سرماخوردگی
خواص ضد ویروس عسل سبب مهار فعالیت ویروسی در بدن و پیشگیری از سرماخوردگی می شود. تجربه نشان می دهد که عسل یک کاهش دهنده موثر سرفه است. با این حال، هیچ شواهد علمی موافق یا مخالف با این فرضیه وجود ندارد.
- گلودرد را کاهش می دهد
خاصیت ضد التهابی عسل باعث آرامش التهابات گلو می شود. هم چنین عسل را با زنجبیل یا چای لیمو مخلوط و به صورت گرم میل کنید.
- مداوای زخم معده
مطالعات نشان می دهند که مصرف منظم عسل سبب کاهش رشد باکتری هليوباکترپیلوری در معده می شود.
- سلامت پوست را بهبود می بخشد
خاصیت آنتی باکتریال عسل نه تنها روی گلودرد تاثیر دارد، بلکه به رفع شوره و خارش پوست سر کمک می کند. مقداری عسل را با آب گرم رقیق کنید و برای درمان مشکلات سر آن را روی پوست سر بمالید.
- کاهش آلرژی
اگر چه دلیل و مدرکی در دست نیست، ولی عسل محلی به علت وجود گرده گل در کنترل آلرژی فصلی موثر است. مصرف منظم آن بدن را در برابر گرده ها و آلرژی های فصلی محافظت می کند.

خواص تغذیه ای عسل
عسل مخزن مواد مغذی است که در جدول ذیل نشان داده می شود یک فنجان (۳۳۳ گرم) عسل حاوی کالری و مواد مغذی زیر است:
مقدار مواد مغذی موجود در هر فنجان
کالری
(1031 کیلوکالری)
ریبوفلاوین
(0/1 میلی گرم)
روی
(0/7 میلی گرم)
کربوهیدرات
(279 گرم)
فولات
(6/8 میکروگرم)
منگنز
(0/3 میلی گرم)
فیبر غذایی
(1 گرم)
آهن
(1/4 میلی گرم)
سدیم
(6/13 میلی گرم)
قند
(278 گرم)
کلسیم
(3/20 میلی گرم)
مس
(1/0 میلی گرم)
پروتئین
(1 گرم)
پتاسیم
(176 میلی گرم)
فلوراید
(23/7 میکروگرم)
ویتامین
(61b/0 میلی گرم)
فسفر
(13/6 میلی گرم)
سلنیوم
(2/7 میکروگرم)
ویتامین c
(7/1 میلی گرم)
منیزیم
(6/8 میلی گرم)

خطرات مصرف عسل در طی بارداری
مصرف زیاده از حد عسل در بارداری عوارض خاصی ایجاد می کند.
- حساسیت انسولین را تشدید می کند
عسل قند خون را بالا برده و مقاومت به انسولین را افزایش میدهد، زیرا مصرف روزانه بیش از ۲۵ گرم فروکتوز در دوران بارداری مضر است.
- سبب گرفتگی عضلات معده می شود
عسل می تواند سبب گرفتگی معده، اسهال، یبوست و نفخ شود. زیاده روی در مصرف عسل، بدن را اسیدی کرده و بر عملکرد دستگاه گوارش تاثیر می گذارد. در نتیجه سبب کند شدن عمل هضم می گردد.
- بر سلامت دندان ها موثر است
میزان بالای قند در عسل باعث ایجاد حفره (کرم خوردگی) و پوسیدگی دندان می شود.
- اضافه وزن
کالری موجود در عسل سبب اضافه وزن می شود.

مقدار مناسب مصرف عسل در بارداری چقدر است؟
۳ تا ۵ قاشق غذاخوری عسل (معادل ۱۸۰ تا ۳۰۰ کالری) در هر روز بی ضرر است. چون هر قاشق غذاخوری حاوی ۶۰ کالری است. کالری دریافتی از قندهای ساده نباید از ۱۰ درصد کل کالری مورد نیاز در دوران بارداری بیشتر باشد (حدود ۱۸۰۰ تا ۲۴۰۰ کالری در روز).
احتیاط های لازم در زمان مصرف عسل
عسل را به صورت زیر مصرف نکنید:
- عسل را با آب داغ و یا نوشیدنی ها مخلوط نکنید، زیرا آنزیم های سالم و مفید آن را از بین می برد. می توانید آن را با آب ولرم مخلوط کنید.
- عسل را به غذاهای غنی از ویتامین های c و d اضافه نکنید زیرا مواد معدنی موجود در عسل خواص آن ویتامین ها را خنثی می کند. عسل را با نخود مخلوط نکنید، زیرا این عمل فوائد عسل را معکوس و سبب سوء هاضمه می شود.
نکاتی برای انتخاب عسل
اگر عسل از نوع مرغوب باشد، مصرف آن مشکلی ندارد، حتی در مادران باردار.
- مطمئن شوید که عسل پاستوریزه باشد. عسل های پاستوریزه با برندهای مختلف به فروش می رسند.
- عسل ارگانیک مورد اطمینان را انتخاب کنید، زیرا مراحل تولید آن کوتاه است. اگر در مورد عسل مصرفی خود مطمئن نیستید با پزشک خود مشورت کنید. او بهترین شخص برای کمک به انتخاب نوع مناسب عسل خواهد بود.

آیا در دوران بارداری می توان از عسل مانوكا استفاده کرد؟
عسل مانوکا توسط زنبورهای عسل از شهد درخت مانوكا تهیه شده و دارای خصیت آنتی باکتریالی فوق العاده ای است. عسل مانوکا بی ضرر و مطمئن است، مگر اینکه شما به آن آلرژی داشته باشید.
این عسل طبیعی و سالم است و هیچ شواهدی دال بر مضر بودن این نوع عسل در دوران بارداری موجود نیست. با این حال، پیش از مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید. بارداری دوران حساسی است که شما باید مراقب همه مواد غذایی که می خورید باشید.
شعار ساده ای که باید از آن تبعیت کنید این است که تعادل را رعایت کنید. و اگرچه عسل ماده مفیدی است، ولی لازم است که آن را به شکلی که بر سلامتی تان تاثیر منفی داشته باشد مصرف نکنید.

منبع: نی نی پلاس